Защо да изберем алуминиеви парапети?

алуминиев парапет с дървена ръкохватка за вътрешни стълби

Алуминиев парапет

В случай, че Ви предстои да слагате парапет някъде в дома си, тази статия за алуминиеви парапети ще ви даде нужната информация, за да направите правилния избор.

Как са се развивали парапетите през вековете?

Парапетите са измислени, когато хората са започнали да строят сгради, по-високи от един етаж.

Парапети от мрамор

Парапетите на древните и средновековните хамове и замъци са били изработени от мраморни и каменни парапети във вид на колони, покрити с каменни блокове. Тези мраморни колни са били обработвани от каменоделци и при по-пищните замъци са имали най-различни форми.

Парапети от дърво

След това  хората  започнали да поставяли дървени дърски за прегради по балконите и терасите на своите дву и три етажни къщи. Дървените парапети са доста по-евтини и лесни за поставяне, носят уют и красива визия на къщата, но имат съществен недостатък – дървото потъмнява и точно в рамките на една година загубва своя блясък. С времето дървото изгнива,  понякога в него се завъждат дървояди и дребни насекоми. За да изглежда добре е необходимо редовно да се рендосва и боядисва. Всичко това може да си спестите ако изберете да поставите парапет от метал.

Парапети от черна стомана

След дървените парапети по терасите, хората най-много са използвали парапетите, изработени от черно желязо или от така наречения „винкел“. Да, те нистина са най-евтини от металните парапети и почти всеки може сам да си ги направи с помощта на електрожен. По селата това е честа практика, тъй като хората, които живеят при по-сурови условияимат много умения. Техникумите, които съществуваха в миналото, даваха знания и умения на повечето мъже как да заваряват и да монтират леки метални конструкции в домовете си.

Днес обаче това не е така и хората рядко могат да заварят нещо сами в дома си, тъй като не разполагат нито със знания, нито с нужата техника. Друг недостатък на металните парапети е, че те не са устойчиви на атмосферни влияния и много бързо раждясват. Това прави парапетите от черно желязо абсолютно ненадежни за монтаж на тераси и балкони. В такива парапети трудно се вграждат струни и стъкло, пък и визията им не е никак добра.

Съществуват и така наречените „зидани“ парапети по тераси и балкони. В миналото много от балконите са били опасани с тухлени или бетонови парапети от всички страни. И наистина за блокове и високи кооперации, това може би са най-удачните парапети. Те позволяват съхранението на различни провизии и зеленчуци на балокна без да е необходимо всички съседи и минаващи отдолу хора да виждат какво държим на балкона си. Но от друга страна не позволяват да имаме красивата гледка от околната среда.

Тези особености на дървените, железните и зиданите парапети карат хората да помислят за изработка на парапети от други по-устойчиви материали, които да имат предилствата на прозрачните парапети, но да са здрави и устойчиви във времето.

Нещо повече за материала алуминий

Алуминият е сребристобял, мек, немагнитен, ковък метал, най-изобилният метал в земната кора и третият най-изобилен химичен елемент в нея, след кислорода и силиция. Той съставя около 8% от масата на твърдата покривка на Земята. Сред тях основен източник за промишлен добив на алуминий е бокситът.

Характерни за алуминия са относително ниската му плътност и устойчивостта му на корозия, дължаща се на пасивирането чрез образуване на плътен повърхностен слой от оксиди. Алуминият е относително  траен и лек метал с цвят, вариращ от сребрист до мътносив в зависимост от грапавината на повърхността. Алуминият е сред малкото метали, които запазват пълната си сребриста отражателна способност и във вид на фин прах, което го прави основен компонент на много сребърни бои.

Алуминият има около три пъти по-ниска плътност и еластичност от стоманата, но е значително по-лесен за обработка, включително за изливане, изтегляне и екструдиране. Алуминиевите атоми образуват кристална решетка с кубична стенноцентрирана структура. Благодарение на нея алуминият притежава добра пластична деформация, което го прави технологичен – лесно се подава на валцоване, пресоване, коване и щамповане. Издръжливостта на разтегляне на алуминия не е голяма – 6 – 8 kg/mm2, но на неговите сплави е 10 пъти повече, каквато е на средно-легирана стомана

Алуминият има значителна устойчивост на корозия тъй като при излагане на въздух по повърхността му се образува тънък слой от диалуминиев триоксид който е плътен и предотвратява оксидацията в дълбочина. Първите части на този слой към алуминия повтарят кристалната му решетка, образувайки много здраво съединение с него. Възможно е чрез различни пълнители  да се придаде и някакъв цвят на повърхността. Високоякостните алуминиеви сплави са по-податливи на корозия, поради галваничните реакции с участващата в тях. Корозионната устойчивост може да бъде силно намалена и от присъствието на различни соли или контакта с някои метали.

Защо да изберем алуминиеви парапети?

Алуминиевите парапети са здрави, стабилни и лесни за поддръжка. Те са елегантни и придават модерна визия на вашия дом.

Преди всичко, профилите и детайлите, от които се сглобяват, са елоксирани с дебелина на покритието около 14 микрона, което ги предпазва от неблагоприятните атмосферни влияния. Те запазват за дълго своя елегантен вид, а при нужда също толкова лесно могат да бъдат демонтирани или коригирани.

Хубавото при алуминиевите парапети е, че лесно се съчетават със стъкло и дърво.
Профилите за колонките и ръкохватките могат да бъдат кръгли и квадратни. Съществува различни дебелини както за основните елементи, така и за струните и пълнежите. Тонираното закалено стъкло дава възможност да съчетаем цвета на парапета с вашия интериор.

Имате възможност да изберете пълнеж от плътен или структурeн поликарбонат, в случай че се притеснявате да използвате стъкло.

Предимства в цените на алуминиевите парапети

Алуминиевите парапети са добро решение във финансово отношение. Алуминиевите парапети са с по-висока първоначална цена от дървените и металните парапети. Във времето, обаче, първоначалното вложение се изплаща бързо, защото тези парапети не се нуждаят от почти никаква поддръжка.

Те са значително по-евтини в сравнение с иноксовите парапети, а освен това се монтират по-бързо и за това цената за монтаж е по-ниска.

Колкото по-голям е метража на парапета, толкова цената за линеен метър на алуминиевите парапети намалява.

За финал можете да разгледате различни алуминиеви парапети в галерията  ни. 

Ако имате собствена представа как искате да изглежда парапета във въшия дом, можем да направим проект. Предлагаме различни модели, колонки, ръкохватки, пълнежи и детайли, с които можем да отговорим на почти-всички желания на нашите клиенти.

Не отлагайте покупката на парапети и осигурете безопасността на дома си още днес като се   свържете с нас на посочените контакти.