Стъклени парапети

Удоволствието да имаш гледка без ограничения

Стъкленити парапети биха могли да бъдат един разкошен акцент на вашата тераса. Здравината и устойчивостта на инокса и ефирността на закаленото стъкло създават усещане за съчетание на стабилност и елегантност.

Стъклото е особено подходящо като пълнеж на парапет за тераса, която гледа към вътрешен двор или градина или при модерни интериори за парапет на вътрешни стълби.

Стъклени парапети за тераса и балкон

Стъклените парапети могат да се използват и за цялостно остъкляване на балкони и тераси. Леката рамка и конструкция правят излишно използването на дебели алуминиеви профили, които ограничават гледката и светлината. Те стоят изчистено и ненатрапчиво. Механизмите са лесни за отваряне и затваряне и позволяват цялостно отваряне на терасата през летните месеци и плътна изолация от студа през зимата.

Видове стъклени парапети

Стъклените парапети могат да бъдат с няколко вида:

  • безрамкови стъклени парапети
  • алуминиевиеми парапети със стъкло
  • иноксови парапети със стъкло
  • стъклени прегради и стени от стъкло

Стъкленият парапет може да бъде изработен със стъкло, тонирано в различни цветове – бронзе, зелено, синьо, бяло и др. Дебелината на стъклото от 16-18 мм е сигурна гаранция за безопасността на парапета. Така парапета се съчетава лесно с цветовете в интериора.

Обикновено се използва закалено стъкло за по-голяма безопасност.

Повече за устойчивостта на закаленото стъкло можете да научите от споделеното по-долу видео.

 

Стъклото се кантира по краищата задължително, като така става по-устойчиво на механични повреди. Освен прозрачно, бихте могли да изберете матирано или фигурално стъкло за вашия стъклен парапет.

Монтаж на стъклени парапети

От конструктивна гледна точка, външните стъклените парапети се захващат с видими или скрити алуминиеви конзоли за стоманобетонната конструкция на сградата. Това става с помощта на химически анкери и болтове. Макар и прозрачни, парапетите от стъкло са също толкова здрави, колкото и другите парапети.

Пробиването на отвори за монтажните конзоли се прави с машина, като размера на отвора зависи от конкретните архитектурни особености на всеки обект и от общата тежест на стъкления парапет.

Детайли за сътклени парапети

Обковът за стъклени парапети включва всички държачи и механизми, които задържат стъклата. Това са най-вече така наречените стъклодържачи, чрез които стъклото се монтира в конструкцията на парапета. В зависимост от модела на държачите за стъклени парапети, стъклото може да се монтира пред парапета, от външната страна на парапатета, а може да бъде и между носещите колони на конструкцията. При изцяло стъклените самоносещи се парапети се използват конзоли, които се захващат директно за стъклото и на тях може да се монтира ръкохватка, така че човек да се чувства по-сигурен опирайки се на парапета. В повечето случаи ръкохватката се монтира пред стъкления парапет.

ИНОКС ЕООД е вносител на такива конзоли и детайли. За повече информация се свържете с нас.

Профили за стъклени парапети

Видовете профили за стъклени парапети са носещ профил за стъклен парапет или декоративни профили.

При носещите профили в повечето случаи това е масивен алуминиев профил или алуминиева масивна конзола, която се захваща здраво към бетонна основа. Захващането може да е горно или странично / т.е. конзолно/. Към тези профили в някои случаи вървят декоративни капаци, които са електрохимично обработени с тъй наречената елоксация и се предлагат с различни цветове.

Декоративните профили за стъклени парапети в повечето случаи се поставят върху горната част на стъкления парапет. Всъщност те се явават завършващия елемент и се използват в случаите, когато клиента иска да вижда малка метална рамка върху стъкления си парапет.

Предимството при тях е, че обират всичките неравности при монтажа на стъклените пана и парапета изглежда непрекъснат.

Недостатъкът е, че когато клиента желае да вижда ефирно пространство пред себе си, тези декоративни профили нарушават визията към обграждащата го среда.

Стъклени стени в модерните офис пространства

Стъклени паравани и стени могат да се монтират като разделители на офис пространство, като в такива случаи могат да се закрепят на пода или върху дървени /метални допълнителни мебели и конструкции. Стените от стъкло се монтират на тънки лайсни, разположени на пода и тавана на помещенията. Това позволява с лекота да разделим офиса на отделни работни места без да ограничаваме влизането на светлината от прозорците със стени.

Служителите имат своята самостоятелност и възможност за съсредоточаване въпреки, че всички се намират заедно в едно общо помещение. Шефовете имат възможност да виждат какво правят подчинените им по всяко едно време в работния процес. Наши клиенти от зъболекарски кабинети и фризьорски салони предпочитат стъклените прегради между отделните работни места, защото така създават спокойствие и доверие в своите клиенти. От друга страна в стъклените прегради лесно се монтират леки стъклени врати. Нужни са само две панти и една брава и ето че стъклената преграда придобива невидима врата.

Стъклени прегради в банята

Имаме много запитвания за монтаж на стъклени прегради и врати в банята. С помощта само на няколко специфични иноксови детайли, внимателно монтираме стъклената преграда с вградена в нея врата на панти. Отдолу пред преградата се поставя алуминиев продълговат сифон, който да обира водата при ползване на душа. Получава се нещо като душ кабина, но без излишните пластмасов под и страници. Лесно се монтираи демонтира при нужда. 

Остъкляване на тераса със стъклени пана

Все по-често нашите клиенти ни изпращат запитвания за изработка на парапети за тераса, направени изцяло от стъкло. От една страна изцяло стъклената преграда на терасата без разделение от метални колчета между стъклата, придава завършеност и луксозен стил на апартамента. От друга създава сигурност, тъй като преградата е плътно стъкло, пази от вятъра и няма опасност случайно нещо да изпадне измежду процепите около отделните стъкла.

Цени на стъклени парапети

Цените на луксозен стъклен парапет с колонка и ръкохватка от алуминий започва от 180 лева на метър. Цената е валидна за прави учасътци  и варира в зависимост от височината на парапета, цвета на стъклото и вида на системата, която ще се използва при изграждането на конструкцията.

За парапет с конструкция от инокс и пълнеж от стъкло цените са по две, тъй като материала, изработката и монтажа са по-скъпи и по-сложни.

Това са базови цени за парапети с прави участъци и минимална дължина от 15 линейни метра.

 

Не се колебайте да ни потърсите за оглед и ние ще ви направим най-добрата оферта. Вижте как да се свържете с нас тук.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *