Как да монтираме парапет на тясно стълбище?

Как да постъпим когато имаме нужда от парапет, но стълбището ни не е достатъчно широко?

Всеобщо известно е, че при проектирането на стълбище би трябвало да се предвиди достатъчна дължина и ширина на стъпалата. Освен това би трябвало да може да се монтират колонките на парапета без да се нарушава комфорта на живущите при преминаване.

Често  по най – различни причини тези изисквания не се спазват и  стълбите не могат добре да се обезопасят.

Тогава се налага майсторите на парапети да измислят всевъзможни варианти за монтаж на конструкциите.

Парапет за стълби при липса на пространство

Един от последните ни обекти беше свързан с монтаж на алуминиеви парапети с три струни на вътрешно стълбище в кв. Кръстова вада,  гр.София.

В центъра на този нов и престижен квартал на София, точно до кв. Кръстова вада , се намира хубава, нова четириетажна семейна къща. В нея живее сплотеното семейство, но всеки има своята самостоятелност на отделен етаж.

алуминиев парапет с три струни

Вътрешното стълбище е изградено от метална конструкция и е покрито с масивни дървени стъпала от парен бук.

Когато е правена стълбата не е предвидена направата на  парапет и за нас беше истинско предизвикателство да измислим някакъв вариант.

При така изградената двураменна стълба, минималния проход за преминаване на двете рамена  трябва да е 70 см на всяко рамо. Тук оставено разстояние беше под 60 см.

алуминиев парапет с три струни с конзолно захващане за стъпала и таван

Практично решение за монтиране на парапети за стълби при малко пространство

За да спестим място решихме да изработим и монтираме парапет с конзолно закрепване на колонките и ръкохватката. Клиентите избраха  модел  алуминиев парапет с три струни в цвят инокс, завършен с удобна кръгла ръкохватка ф 50.

Наложи  се парапета да бъде захванат възможно най-изнесено настрани от стълбището, така че да не пречи и все пак да може да се минава.

Като цяло парапетът е изграден от две части, като по- голям интерес представлява втората част.

Специфики на монтажа на парапети на тясно стълбище

В долната си част конструкцията представлява стандартен алуминиев парапет с три струни с височина 90 см. Ръкохватката и струните са изнесени от вътрешната страна на стълбището, за да е удобно да се хваща човек и максимално да обезопасяват тясното стълбище.

Паното от първата част на стълбището е захванато с шпилки и гайки с изцяло скрит  монтаж без видими крепежи. Шпилката преминава  през цялата колонка, през дистанционера на парапета,  през външната обшивка на стълбището и се захваща за носещата металната конструкция на стълбата под дървените стъпала.

Парапет с конзолно захващане за таван

Във втората си част конструкцията продължава с тясно метално стълбище с дървени стъпала, върху което трябваше да се сложи парапет. Направихме странично, конзолно захващане на парапета за металната конструкция на стълбището и го стабилизирахме в тавана, за да получим необходимата здравина и устойчивост.

За захващането за дървените стъпала специално подготвихме анкери със заварен фланец. Така изградихме здрава основа на парапета, въпреки че нямахме достъп до самата конструкция. Обичайно анкерите се лепят, но в този случай трябваше да ги захванем за дървеното стъпало. Добре е че стъпалата бяха направени от парен бук, достатъчно здрави, за да могат да издържат парапета.

Монтаж на парапети за стълби чрез захващане за тавана

Красивият, облечен с гипсокартон таван също се оказа допълнително препятствие при монтажа на парапета. За да стане едновременно красиво и стабилно, захванахме колонките за бетонната плоча, а отворите в картона ги скрихме с декоративни капачки.

И все пак монтажът на парапет върху дървени стъпала може да бъде успешен само при стълбища с малко натоварване. Приложението му е основно за интериорни стълбища в къщи. 

В този случай, парапет с конзолно и странично захващане на парапета беше единствения вариант.

Вижте още модели парапети в нашата Галерия парапети