"ИНОКС"  ЕООД

Как да монтираме парапет на тясно стълбище?

Как да постъпим когато имаме нужда от парапет, но стълбището ни не е достатъчно широко?

Всеобщо известно е, че при проектирането на стълбище би трябвало да се предвиди достатъчна дължина и ширина на стъпалата. Освен това би трябвало да може да се монтират колонките на парапета без да се нарушава комфорта на живущите при преминаване.

Често  по най – различни причини тези изисквания не се спазват и  стълбите не могат добре да се обезопасят.

Тогава се налага майсторите на парапети да измислят всевъзможни варианти за монтаж на конструкциите.

Страхотна нова къща, но с тясно стълбище

Един от последните ни обекти беше алуминиев парапет с три струни в кв. Кръстова вада,  гр.София.

В центъра на този нов и престижен квартал на София, точно до „Хладилника“, се намира хубава, нова четириетажна семейна къща. Сплотеното семейство живее  заедно, но всеки има своята самостоятелност на отделен етаж.

алуминиев парапет с три струни

Вътрешното стълбище е изградено от метална конструкция и е покрито с масивни дървени стъпала от парен бук.

Когато е правена стълбата не е предвиден парапет и за нас беше истинско предизвикателство да измислим някакъв вариант.

При така изградената двураменна стълба, минималния проход за преминаване на двете рамена  трябва да е 70 см на всяко рамо. Тук оставено разстояние беше под 60 см.

алуминиев парапет с три струни с конзолно захващане за стъпала и таван

Какво предлагаме

За да спестим място решихме да изработим и монтираме парапет  с конзолно закрепване на колонките и ръкохватката. Клиентите избраха  модел  алуминиев парапет с три струни в цвят инокс, завършен с удобна кръгла ръкохватка ф 50.

Наложи  се парапета да бъде захванат възможно най-изнесено настрани от стълбището, така че да не пречи и все пак да може да се минава.

Като цяло парапетът е изграден от две части, като по- голям интерес представлява втората част.

Специфики на монтажа при тясно стълбище

В долната си част конструкцията представлява стандартен алуминиев парапет с три струни с височина 90 см. Ръкохватката и струните са изнесени от вътрешната страна на стълбището, за да е удобно да се хваща човек и максимално да обезопасяват тясното стълбище.

Паното от първата част на стълбището е захванато с шпилки и гайки с изцяло скрит  монтаж без видими крепежи. Шпилката преминава  през цялата колонка, през дистанционера на парапета,  през външната обшивка на стълбището и се захваща за носещата металната конструкция на стълбата под дървените стъпала.

Парапет с конзолно захващане за таван

Във втората си част конструкцията продължава с тясно метално стълбище с дървени стъпала, върху което трябваше да се сложи парапет. Направихме странично, конзолно захващане на парапета за металната конструкция на стълбището и го стабилизирахме в тавана, за да получим необходимата здравина и устойчивост.

За захващането за дървените стъпала специално подготвихме анкери със заварен фланец. Така изградихме здрава основа на парапета, въпреки че нямахме достъп до самата конструкция. Обичайно анкерите се лепят, но в този случай трябваше да ги захванем за дървеното стъпало. Добре е че стъпалата бяха направени от парен бук, достатъчно здрави, за да могат да издържат парапета.

Монтаж чрез захващане за тавана

Красивият, облечен с гипсокартон таван също се оказа допълнително препятствие при монтажа на парапета. За да стане едновременно красиво и стабилно, захванахме колонките за бетонната плоча, а отворите в картона ги скрихме с декоративни капачки.

И все пак монтажът на парапет върху дървени стъпала може да бъде успешен само при стълбища с малко натоварване. Приложението му е основно за интериорни стълбища в къщи. 

В този случай, парапет с конзолно и странично захващане беше единствения вариант.

Вижте още модели парапети в нашата Галерия