За Акт 16 трябват парапети

Без парапети не става!!!

Алуминиев парапет на външно стълбище
Парапет на външни стълби, нужен за издаване на Акт 16 на сградата.

Акт 16! Най-чаканото нещо в областта на строителството.

Всички инвеститори и строители ежедневно се сблъскват с тежките изисквания на Закона за устройство на териториите. Не са един и два подзаконовите актове и наредби, с които трябва да се съобразим при строителството на жилищни и офис сгради.

Когато се стигне до подготовка на документите за Акт 16, то значи вече вървим към издаване на Разрешение за ползване на обекта. За една част от строежите  то се издава съгласно изискванията на ЗУТ. За друга част от имотите се издава Удостоверение за въвеждане в експлоатация. На практика няма голяма разлиса между двата документа. Кой от тях ще бъде издаден зависи от категорията на строежа. Идвата обаче представляват едно – удостоверяване от държавен орган, че посторения недвижим имот отговаря на всички законови изисквания.

Парапетите са елемент  от архитектурния и конструктивния план на жилищни, административни сгради, обществени сгради и спортни съоръжения. Те се оказват задължителни, за да успеете да  подсигурите безопасността на сградата.

Изискванията за безопасност на строежите и най-вече на обществените сгради са регламентирани и с подзаконови нормативни актове по устройство на територията.

Стандарти за височина на парапети

Основната функцията на парапета е защитна и  той трябва да отговаря на определени нормативни изисквания и стандарти.

В чл. 90 от Наредба № 7 за Правила и нормативи за устройство на територията от 2003 г. са оперделени стандартите за изграждане на парапети. Там е указано, че балконите, лоджиите, терасите и външните стълби трябва да имат парапети, изпълнени от здрав материал.  Височината  от вътрешната им страна не  трябва да бъде по-малка от 1,05 м. При високи сгради над 20 етажа и нагоре, височината на парапетите не трябва да бъде по-малка от 1,20м. Освен това не се допуска  хоризонтално поставени ограждащи елементи при ажурните парапети.

Вертикалните отстояния между колонките на  парапета, са указани в чл.122  и гарантират невъзможност от промушване на деца. Тези отстояния са същите  и при хоризонталните защитни елементи пред неотваряемите прозорци.

В старата Наредба № 5  от 2001г., е зададен точен размер на разсотянието между елементите (шпинделите), което не трябва да  позволява преминаването на сфера с диаметър 125 мм. Това изискване, заедно със ограниченията в хоризонталните елементи е заради безопасността на децата.

Съществува и действащ стандарт за стълбищните парапети БДС 8267:1986г. Стандартът се отнася за основните изисквания към вътрешните и външните стълби и стълбища на нови и реконструирани жилищни и обществени сгради.

Изисквания за поставяне на парапети

За френските прозорци нардебата определя, че независимо от това дали в проекта има или няма заложено изграждането на парапет, такъв трябва да има. Той може да е монтиран от вътрешната или от външната страна на прозореца. Същото важи и за неотваряемите френски прозорци

Перила се поставят и при неотваряемите външни френски прозорци или крила на прозорци. Това изискване е защото в случай на пожар или бедствие стъклата се чупят и отворите стават необезопасени.

Освен това, закона опредеря необходимост от поставяне на парапети и при следните случаи по време на строителството:

  • за обезопасяване на отвори в строителни и конструктивни елементи (стени, етажни плочи, покриви и др.);
  • на площадките на скелето, до които излиза стълбата за изкачване и слизане
  • за обезопасяване на работната площадка за плочи и за външни стени и др.

Преди издаване на Разрешение за ползване на дадена сграда или къща, инспекторите по строителството изискват от строителя – инвеститор да е монтирал нужните парапети по терасите и стълбите.

Парапети от ИНОКС ЕООД

Ако сте в ролята на строител – не се колебайте и ни се обадете. Наш екип ще дойде на място и ще ви предложи най-изгодната оферта за изработка и монтаж на парапети за вашия обект.

При количество над 50 м правим допълнителна отстъпка от 10 % отстъпка.

Има определени модели парапети, които са стандартни, осигуряват безопасността на строежа, монтират се бързо и са на отлична цена.

В последния етап на строителството обикновено предвидените инвестиции са на привършване, а парапета ни идва като допълнителен разход.

Не е за подценяване и срока за изпълнение и монтаж. Преди датата на предаване на обекта всички бързат, а графика за изпълнение на довършителните работи е претоварен. Липсва ви само някой изпълнител да започне да отлага монтажа на довършителни елементи от интериора.

Нашите екипи са подготвени  бързо и срочно да отговорят на вашите изисквания. Държим на склад голямо количество профили и детайли на стандартни алуминиеви парапети.  Освен това ИНОКС ЕООД е основен вностиел и доставчик на детайли от инокс. Това ни позволява да ви гарантираме бърза и качествена изработка и монтаж на повечето модели парапети. Вижте как да направите контакт с нас тук.

Изисквания за височина за парапети

Стандарт за височина на парапет за тераса

Височина на парапет за стълбище

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *