Вътрешна стълба „Италиански стил“

„Вашите стълби са като от италианските списания!“ – така твърдят нашите клиенти

Един от последните завършени обекти на „ИНОКС“ ЕООД е интериорна стълба в нов мезонет в кв. Лозенец, гр. София.

вътрешна стълба в италинаск стил с дървени стъпала и въжета за опора
Вътрешна стълба в италиански стил

Младо семейство се нанася в просторен и светъл мезонет в нова сграда. Целият интериор е изчистен и свеж, практичен и модерен. Подбраните цветове са бяло и графитено сиво, а за акцент е избран нюанса и шарката на Дъб Рустик, красиво и уютно вплетен в цвета на плота на кухнята, пода, дограмата и вратите.

Задачата ни е да направим лека и елегантна вътрешна стълба между етажите на мезонета, като ненатрапчиво я съчетаем с интериора.

Италиански вътрешни стълби в сърцето на София

Решихме да изпълним вътрешната стълбата от стомана, така че да стане стабилна и безопасна, а стъпала направихме от истинско масивно дъбово дърво.

Конструкция на интериорната стълба – стоманена, стабилна, елегантна

Стоманената конструкция боядисахме в антрацитено сиво по РАЛ. Всяка от носещите конзоли, оцветена в същия тон, е закрепена към стената с по 3 анкера на Хилти.

Гредата, на която са монтирани обтегачите на стълбата е предварително заложена още преди монтажа и е вградена в стената и в тавана. Тя придава стабилност на цялата конструкция, но едновременно с това е чудесен декоративен елемент. Профилът, от който е изработена е квадратен и има размери е 120х120 мм. Боядисана е в същия цвят като конструкцията.

вътрешна стълба за мазонет

Интересното е, че се наложи да боядисваме и въжетата, които по принцип имат метален блясък. Идеята е да завърши цялостната визия на стълбата.

стълба с дървени стъпала и метален парапет

Обтегачите, които използвахме, са стандартни обтегачи и наподобяват въжета от такелажа на на яхта.

Връзката между отделните стъпала е изработена от стоманен профил с кръгло сечение.

Стъпалата – удобни, широки и от истинско дърво

Самите стъпала са от масивен дъб с дебелина 4 см, омаслени с идеята да се вижда жилката на дървото и максимално да се доближи до естествения цвят на дъба, а в същото време да имат защита от влагата.

Площадката на първото ниво е направена с цел по-удобно качване и различните дължини на стъпалата са направени с дизайнерска цел.

Интересно е, че въпреки високата стъпка на изкачване от 22 см, стълбата е много удобна за ползване, защото стъпалата са достатъчно широки.

вътрешна стълба с дървени стъпала и парапет тип метални въжета

Тази конструкция успяхме да съберем на мястото от 3 метра по дължина, като преодолява нивото между първия и втория етаж на мезонета.

Ако имате нужда от още идеи, можете да разгледате тази разкошна галерия с дизайнерски вътрешни стълби. А изпълнението им оставете на нас :)!

Чудите се дали да изберете вътрешни стълби със струни или със стъкло? Научете повече от нашата статия.