Дървени или метални парапети

 

Дървени или метални парапети да избера?

Дървото създава усещане за уют и стабилност. Красивите отенъци на различните видове дървесина, нишките и шарките на дървото се радват на широка популярност. Дали в поставяне на естествен паркет, в избора на маса за хранене или на плота в кухнята, дървото е търсен елемент в интериора на българския дом. Дъб, бук, череша, орех, а защо не венге или бамбук – това са все по-често срещани и много поръчвани дървени декори.

Дървени парапети

Изделията от дърво, в това число и парапетите, зависят много от качеството на дървесината, която се използва при тяхното производство. Тя трябва да е масивна, да имa ниcĸo линeйнo paзшиpeниe и е зaдължитeлнo мaтepиaлa дa e дoбpe изcyшeн.

Macивната дървесина се обработва по специален начин, след което е необходимо да бъде лaĸиpaна няĸoлĸo пъти.
Всички знаем,  че не е за препоръчване да монтираме дървен парапет на терасата, освен ако не можем да отделим достътъчно време за да го поддържаме ежегодно. Дървените парапети не са устойчиви при нашите климатични условия. И докато жаркото слънце в Испания и Южна Италия позволява парапетите по терасите да са направени от дърво, то при нас, в България, за тази цел е най- добре да се използват парапети от неръждаеми метали.

Метални парапети

Металните парапети, изработени от алуминий или инокс, са чудесно решение при нужда от парапет във външна среда. Дали монтирани на външните стълби или на терасата, те в крайна сметка осигуряват хем безопасност, хем са дълготрайни. Могат да са изработени в различни цветове и с различни пълнежи.
Някой ги предпочитат в стоманено-сиво, други избират златисти нюанси. При всички случаи обаче с металните парапети си осигурвате свободата да не робувате на парапети, а напротив – той да служи на вас.
Така, че помислете, разгледайте моделите и изберете лесното.

Парапети за вътрешни стълби

Когато става дума за вътрешните стълби обаче, това е вече друг въпрос. Едно, че могат да бъдат изпълнени изцяло от дървесина, второ има вариант върху метален парапет да се постави ръкохватка, изработена от масивна дървесина. Съчетана със стъпала от дърво и изящни колонки и струни от неръждаема стомана, вътрешната стълба става разкошна комбинация, вдъхваша стабилност и лукс.

Цената на парапета зависи от избрания модел, като по-важно е това  дали парапета е със струни, със стъкло, с екзотични пълнежи, допълнително осветление, интересни завършващи елементи и т.н. Зависи от желанието на клинета, от предвидения бюджет и от предназначените на параптета.