Как се правят алуминиеви парапети?

Процесът на създаване на алуминиевите парапети при нас започва с оглед, взимане на размери и определяне на модела, който ще се изработва. След това се пресмятат броя на паната, вида и дебелината на алуминиевите профилите, броя на различните детайли, стъклата и дължината на ръкохватката.

Прави се поръчка на всички основни елементи и детайли. Те обичайно се внасят от Турция, Китай и Индия. Ние от “ИНОКС” ЕООД работим с утвърдени доставчици, които предоставят сертификат за качество на материала. Този етап отнема около седмица.

След доставката започва работата по рязане, първоначално сглобяване и подготовка на парапета за монтаж.  Този процес се извършва в нашата производствена база, където разполагаме с всички необходими машини.

Следва пробиване на повърхността на стълбището и/или терасата, където ще бъдат монтирани парапетите. Това се извършва със специализирани машини и при изключително пазене здравината и чистотата в жилището/офиса на клиента. Обикновено парапетите и козирките се изпълняват като последни довършителни работи.

Производство на алуминиеви профили за парапети

Нека започнем с това как се поризвеждат профилите за парапети.

Алуминият е материал, който дава неограничени възможности за дизайн на различни форми на профили. При дизайн на профилите трябва да се има предвид дебелината на стената на профила, която зависи от формата на профила и големината на описаната от него окръжност.

Видове алуминиеви профили

Първо се проектират профилите, които трябва да се произведат. Те могат да са стандартни модели или да се направи специален проект според нуждите на клиента. Съществува широка гама от индустриални профили с около 1000 различни сечения.

Основните видове алуминиеви профили са :

  • L-профили
  • Кръгли тръби
  • правоъгълни тръби
  • квадратни тръби
  • Т-профили
  • U-профили
  • шини
  • пръти

Алуминиевите профили са направени от сплави на алуминия, така че да се подобрят неговите качества. Тези сплави са произведени съобразно европейския стандарт EN 573-3. Има три основни вида сплави, които се използват за производството на профили, а именно: EN AW – 6060 (AL MG SI), EN AW – 6063 (AL MG 0.7 SI) и EN AW – 6082 (AL SI 1 MG MN).

Основни характеристики на алуминиевите профили за парапети

Обичайно дължината на алуминиевите профили е 6 м, като тя може да варира от 3 m до 13 m за различните продукти. За кухи алуминиеви профили, каквито се ползват за производството на парапети, дебелина на стената на профила може да бъде от 1,2mm до 3,2mm. Стандартните квадратните тръби имат размери 150 mm × 150 mm, правоъгълните – 300 mm × 50 mm, а кръглите тръби φ 200 mm. Максималното тегло на един алуминиев профил е около 15 kg/m

Обработка на алуминиевите профили

След това със специални преси за екструция на профили с различни размери започва производство на алуминиеви профили за промишлени приложения. Профилите се оформят и обработват лесно им се придават много важни качества като издръжливост, здравина и устойчивост на корозия.

Алуминият може да бъде лят, изтеглен или валцован. Този материал е много лесен за машинно обработване, като за тези цели могат да бъдат използвани обикновени инструменти или специализирани машини, когато имаме нужда от промишлени количества. Алуминиевите профили могат да се формуват в нагрято и в студено състояние. Отделните алуминеви части се свързват чрез процесите на заваряване, спояване, адхезивно залепване и занитване.

Алуминият естествено образува защитно оксидно покритие и е силно устойчив на корозия. Този слой може да се подсили допълнително чрез повърхностни обработки като елоксация, електролитно прахово покритие или декорация.

Ръкохватка на парапети

След монтирането на колонките, поставяме ръкохватката на парапета. Взимат се точни размера за нейното изработване, като се имат предвид специфичните особености на всеки отделен обект – ъгли, чупки, стълбищни тераси и други. Много наши клиенти ни изпращат запитвания за изработка на ръкохватка по стена. Такава нужда възниква при тесни стълбища или при необходимост от допълнителна опора на хората, които живеят в дома.

Ръкохватка от алуминиев профил

Ръкохватката на парапета обичайно се прави от по-дебели алуминиеви прафили с по-голяма ширина. Някои модели парапети позволяват монтиране на квадратна или правоъгълна ръкохватка върху кръгли профили, ползвани за основа. Преходът се прави със алуминиеви детайли. Ние от ИНОКС ЕООД предлагаме широк спектър от такива детайли, които осигуряват многообразие сред готовите парапети.

Алуминиевите профили за ръкохватка могат да се оцветяват в разнообразни цветове, нюанси и с различни ефекти – металик, фиджи, сабле, дърво.

Интересна е обработката на профилите преди да бъдат прахово боядисани. Профилите се измиват от върха до края им, обезмасляват се, ецват се последователно алкално и киселинно и след това се пасивират безхромо.

Следва изсушаване във вентилируема пещ, където се поддържа постоянна температура и едно и също ниво на вентилация. Топлината, произвеждана от генератор за горене, бива непрекъснато рециклирана и равномерно разпространявана в цялата камера.

След това профилите се поставят във самопочистваща се вертикална кабина, където се боядисват. Новите модели на праховият център разполагат с над 20 електростатични автоматични пистолета, които боядисат прахово средно 4000 кг/час (около 900 бр. профили на час). В същата кабина се изчистват остатъците от боята.

След нанасянето на електростатичната прахова боя алуминиевите профили минават през пещ за полимеризация. Полимеризацията е необходима за втвърдяването и оформянето на праховата боя като здрав устойчив пласт върху повърхността на алуминиевите профили и се постига чрез изпичането му на висока температура в пещ. 

Ръкохватка от дърво

В случаите, когато имаме изискване за монтиране на дървена ръкохватка, изработката й се поръчва на дърводелци. Обикновено тази услуга отнема от две до три седмици на ателиетата, които изработват такива изделия. Най-често изпълзваното дърво за изработка на ръкохватка на парапет е парен бук. Максималната дължина за монтаж на ръкохватка без снаждане е 2500mm. Има опцияза байцване и лакиране на дървото.

Често клиентите ни желаят да съчетаме дървената ръкохватка по парапета на вътрешни стълби със стъпала от същия материал и цвят. Ние изработваме металната конструкция на стълбата и парапета, след което поставяме стъпала и ръкохватка от дърво. Този начин на работа е особено ефектен при изграждане на вита стълба между вътрешни помещения.

Ръкохватка по външни парапети по тераси

Когато трябва да изработим дървена ръкохватка за външните парапети по тераси и балкони, най-често се използва иглолистна дървесина или дъб. Дървото се обработва с импрегнатори и се лакира с лак за външна употреба.

От скоро функционира онлайн магазина на ИНОКС ЕООД, от където можете бързо и лесно да поръчате ръкохватка според вашите нужди. Плащате онлайн, а доставката е с Еконт до желан от Вас адрес. В комплекта ще получите всички нужни крепежи и нструкция за монтаж. Ако монтирате сами ръкохватака, ще спестите значинтелна сума пари, която при други обстоятелство бихте платили.

Пълнеж на алуминиеви парапети

Има няколко основни вида пълнежи за парапети:

  • Парапети със струни
  • Парапети със стъкло
  • Парапети с прозрачен нечуплив пълнеж от поликарбонат
  • Парапети с пълнеж от цветни пана

За всеки от тези видове има различни възможности.

Парапети със струни

Така например струните могат да са поставени вертикално или хоризонтално. Те могат да имат различен брой, като обикновено хоризонталните парапети се правят с 3,4 или 5 струни. Струните могат да имат различни дебелини. Изработвали сме специални пана от преплетени струни тип решетки и плетеници. Това зависи от желанието на клиента и избрания модел.

Парапети със стъкло

Много търсени и предпочитани са алуминиевите парапети с пълнеж от стъкло.

В такива случаи първо се монтира алуминиевата рамка от профилите и ръкохватката. Взимаме точни размери за всяко отделно стъкло и ги поръчваме на специализирана фирма за производство на стъкла. Този процес отнема около 10-15 работни дни. Стъклата също могат да са различни дебелини и цветове. Можете да почетете повече за стъклените парапети тук.

Парапети с пълнеж от поликарбонат

Това е едно добро решение, доста икономично и много подходящо за парапети по тераси на къщи в провинцията. Прозрачния поликарбонат позволява на хората да гледата красивата околност докато седят на терасата си. Този материал е трудно чуплив и много издържлив, но лесно се надрасква и с времето потъмнява.

Парапети с цветни пълнежи

Тук вече говорим за модерни решения, доста по-скъпи от обичайното, но не невъзможни. Издържилвостта на тези пълнежи зависи от материала. Те са по-скоро декоративни и не се препоръчват при голяма височина на етажа, тъй като не винаги може да се гарантира тяхната безопасност.

Колкото по-сложно искате да бъде изработен парапета на вашето стълбище или тераса, толкова повече финанси и време ще ви коства.

Научете още да алуминиевите парапети тук.

За да получите реална оферта точно за вас, не се колебайте да се свържете с нас още днес!