Click Here
Click Here
Previous slide
Next slide

Парапети

Парапетите представляват важен елемент в архитектурния дизайн и строителството, като играят ключова роля както във функционален, така и във визуален план. Преди всичко те служат за предпазване на хората от падане и осигуряване на безопасност в обществените пространства. Парапетите също така могат да имат декоративна функция, придавайки стил и индивидуалност на архитектурните обекти.

В зависимост от стиловете и материалите, използвани при тяхното изграждане, парапетите могат да се интегрират хармонично в околната среда или да изразяват модерни и иновативни дизайнерски решения. Те често предоставят и функционални възможности за използване, като подпорна площадка или стъпала.

От историческа гледна точка, парапетите са претърпели развитие във времето, от класическите каменни структури до съвременни стъклени и метални варианти. Техните форми и размери се адаптират към разнообразните нужди на съвременната архитектура, като съчетават функционалност и естетика в един цялостен дизайн.

Макар и част от довършителните работи по сградите, парапетите са задължителен елемент от строителния процес.

Според изискванията на закона, трябва да бъдат поставени на  всички тераси, балкони, вътрешни и външни стълби. Използват се за прегради на паркинги,  за обезопасяване на обществени стълби в търговски обекти и за осигуряване на безопасност на покриви. Монтират се пред прозорци и е задължително да бъдат монтирани преди издаване на разрешение за ползване за която и да е сграда.

парапети за тераси

7 основни вида парапети

Парапетите представляват важен елемент в архитектурния дизайн и строителството, като изборът на различни материали и стилове им придава разнообразие и функционалност. В следващите редове ще разгледаме основните видове парапети, като се фокусираме на техните характеристики и предназначение.

1. Алуминиеви парапети

Алуминиевите парапети са изключително леки и устойчиви на корозия, което ги прави подходящи за използване на открито. Техните гладки линии и модерен външен вид ги правят предпочитани в съвременната архитектура. Лесни за поддръжка и с многообразие от цветове, алуминиевите парапети се вписват във всяко строителство.

2. Иноксови парапети

Парапетите от неръждаема стомана са изключително здрави и устойчиви на външни влияния. Тяхната изчистена естетика и бляскав завършек ги правят изключително подходящи за модерни обекти. Иноксовите парапети предлагат висока степен на сигурност и лесна поддръжка.

3. Парапети от ковано желязо

Кованите желязни парапети се отличават с изискаността и традиционния си вид. Те предоставят уникален характер и добавят изтънченост към всяка архитектурна концепция. Съчетавайки здравина и изкуство, кованите парапети са чест избор за исторически и реновирани сгради.

алуминиев парапет с чупки по стълбище в апартамент

парапет по вита стълба към горен етаж на мезонет

луксозен златист парапет по право широко стълбище в къща на богати хора

4. Стъклени парапети

Стъклените парапети съчетават сигурността с прозрачността, което прави този вид идеален за съвременни и минималистични дизайни. Те осигуряват неограничен изглед и позволяват на светлината да проникне в пространството. Стъклените парапети се използват често на тераси, балкони и вътрешнистълбища.

5. Парапети от обикновени железни профили

Този вид парапети се характеризират с прости и функционални дизайни. Изработени от стоманени профили, те предоставят стабилност и сигурност. Обикновените железни парапети са широко използвани в промишлено и комерсиално строителство поради своята надеждност и икономичност.

6. Дървени парапети

Дървените парапети придават топлина и природен вид на обектите. Те са подходящи за традиционни и екологично насочени проекти. Въпреки че изискват повече поддръжка в сравнение с другите видове, дървените парапети предоставят уникален стил и уют на обекта.

7. Масивни парапети

Масивните парапети са чест избор за проекти, които изискват по-голяма стабилност и тежест. Те често се използват в индустриални и комерсиални сгради, където безопасността и надеждността са от основно значение.

След като разгледахме основните видове парапети, е важно да отбележим, че изборът на материал и дизайн трябва да отговаря на конкретните изисквания на проекта и предпочитанията на клиента. При правилно подбраните парапети се постига хармония между функционалност, естетика и сигурност в архитектурата.

Кой модел парапет е най-подходящ

Парапетите  са част от цялостния облик на сградата и интериора и е добре да бъдат съобразени с него.

Има три основни модела парапети, които представляват разнообразни решения за архитектурните и инженерни нужди, като всяка от тях има свои уникални характеристики и предимства.

  • Рамкови парапети: Рамковите парапети се отличават със своята структура, включваща вертикални и хоризонтални стоманени струни, които създават геометрични форми. Тези модели предоставят отлична стабилност и сигурност, като в същото време подчертава стиловете и линиите на сградата. Рамковите парапети често се използват в модерните и индустриални архитектурни проекти, където е важен балансът между функционалност и визуален ефект. Те се изработват основно от алуминий и инокс.
  • Стълбови парапети: Стълбовите парапети се характеризират със своите вертикални стълбове, които могат да бъдат разположени с различни интервали. Този модел предоставя отлична структурна поддръжка и същевременно предоставя разнообразие в дизайна. Стълбовите парапети се използват често в различни архитектурни стилове, включително класически, рустик и традиционен дизайн.
  • Безрамкови  парапети: Безрамковите или плъзгащи парапети предлагат минималистичен и изчистен външен вид. Те се характеризират с липсата на видими структурни елементи, като използват стъкло, метал или други материали, които предоставят прозрачност. Този модел парапети е идеален за съвременни и модерни архитектурни решения, където бетон, стъкло и минимализъм играят ключова роля.

стъклен парапет по втърешни стълби за Каледна промоция

дървен парапет на тераса в къща парапет от ковано желязо на балкон в Париж

Всеки от тези модели парапети има свои предимства и предназначение в зависимост от контекста и изискванията на проекта. Рамковите парапети предоставят стабилност и изразителен дизайн, стълбовите предлагат вариация в структурата, а безрамковите подчертават съвременната визия и визуална лекота. Изборът между тях зависи от естетиката, функционалността и общия стил на строежа.

ИНОКС ЕООД е на пазара на парапети вече 15 години и това  ни дава възможност да ви консултираме и да ви дадем насока кое решение ще е най-подходящо във вашия случай. Голямото разнообразие от модели, материали и елементи ни позволява да отговорим на вашите конкретни желания и нужди. /виж галерията/

Възползвайте се от нашия опит и професионализъм!

Научете повече за нас и се обадете на посочените координати или изпратете запитване  тук.