Парапети за тераси

Парапетите за тераси и балкони са необходим завършващ елемент от строителството на всяка сграда. Те създават безопасност за обитателите и дават възможност спокойно да се ползват най-приятните кътчета от всеки дом.

Парапетите за тераси трябва да бъдат изработени от устойчиви на времето материали, така че дъжда и влагата навън да не се отразяват на тяхната здравина и вид.

В миналото парапетите за тераси на къщите са си изпълнявали от метална рамка и пълнеж от дъски. Днес вече има много по-модерни и издържливи на влиянието на околната среда модели.

Парапетите от алуминий и инокс са идеални за поставяне на тераси и балкони. За пълнеж обикновено препоръчваме поликарбонат или закалено стъкло.

Какъв модел парапет за тераса да изберем?

Има няколко неща, на които е добре да обърнете внимание, преди да решите кой модел парапет да изберете.

Огледайте тераса си и преценете ширината й. Събира ли се масичка и столчета, има ли място за простора, саксиите, стойката със зеленчуци, шкаф, евентуално касетки и други домашни потреби. От ширината на терасата и Вашите нужди зависи дали парапета трябва да е монтиран вътре или е нужно да се потърси възможност за външен монтаж, така че терасата да не се стесни излишно. Важно е да имате място за всичко, което ползвате в ежедневието си.

Обмислете дали предпочитате парапета на терасата да бъде с решетка, изработен от няколко хоризонтални струни или с плътен пълнеж. „Пълнеж“ се нарича материала, с който се запълва празното пространство между металните колонки на парапета. Обикновено за пълнеж се ползва поликарбонат или закалено стъкло. Избягваме да работим с обикновено стъкло поради неговата голяма чупливост. Дебелината на пълнежа уточняваме допълнително.

Освен стандартните модели, предлагаме и по-луксозни модели парапети. Между най-дизайнерските модели, които сме правили са такива изпълнени само от стъкло без метална рамка. Наричат се стъклени парапети и спадат към най-дизайнерските решения за обезопасяване на тераси. Повече за тях можете да научите от статията ни за Стъклени парапети. Често тези парапети се използват за обезопасяване на ниски тераси и веранди, където обитателите на дома не искат да скриват прекрасната гледка към двора или морето.

Друго ексцентрично и интересно предложение са парапетите с пълнеж от цветни стъкла, стъкла с принтове или пълнежи от други материали. Отворени сме към Вашите идеи и можем да направим парапета както желаете.

Можете да помечтаете и да разгледате снимки на дизайнерски парапети в следната галерия от Пинтерест.

Ние от „ИНОКС“ ЕООД ще Ви дадем най-доброто решение за технологичното разпределение на парапета и за неговия пълнеж като се съобразим със спецификите на обекта и с Вашите предпочитания.

Как да вземем правилните размери за нашия парапет на тераса?

  1. Вземете лист и молив и направете схема на терасата на един бял лист. Не е нужно да можете да чертаете или рисувате. Лесно и без да се задълбочавате скицирайте терасата. Хубаво е да отбележите всички чупки на схемата, за да можем да преценим как ще бъде разположен парапета.
  2. Вземете ролетка и измерете цялата тераса. На схемата, която сте направили, нанесете измерените размери в милиметри или в сантиметри.
  3. Обърнете внимание дали във височина няма някакви препятствия в рамките на 1 метър от повърхността на терасата. Ако има такива е добре да ни ги съобщите.
  4. Добре е да ни информирате за конструкцията на настилката на терасата и за това дали има поставена изолация. Това е необходимо за да преценим крепежни елементи с какъв размер ще използваме за монтажа на парапета.
  5. Снимайте разположението на терасата с телефона си.

Не се притеснявайте дали сте взели най-точните размери. За да получите оферта от нас е необходимо да ни изпратите ориентировъчни размери, схема и снимка на терасата в едно Запитване на имейл office@parapeti.org или във Вайбър на телефон 0899860357.

Цени на парапети за тераси

Когато изпращате Вашето запитване, отбележете населеното място, в което се намира обекта. Цените за доставка и монтаж зависят и от това.

Важно е да отбележите етажа на който се намира жилището. За по-високите етажи понякога е необходимо да се ползват алпинисти, което също се отразява на цената на парапетите за тераси.

Преценете от какъв материал желаете да бъде изработен Вашия парапет. Най-често предпочитани са алуминиевите и иноксовите парапети за тераси. И двата материала са устойчиви на атмосферни условия и не се повлияват от времето, слънчевото нагряване и дъждовете.

Средните ориентировъчни цени на парапети за тераси за град София към 06.2023 година са:

Вид на парапетаЦена на парапета *
1Парапет за тераси с вертикален пълнеж145 лв.
2Парапет за тераси с пет хоризонтални струни160 лв.
3Парапет за тераса с пълнеж от поликарбонат175 лв.
4Парапет за тераса с пълнеж от закалено стъкло220 лв.
5Парапет за тераса с пълнеж от цветно закалено стъкло250 лв.
*Цените са в лева на линеен метър за град София

Цените са променливи в зависимост от материала, сложността на обекта, обема на работа и сроковете на изпълнение.

Хубаво е да помислите дали има други тераси и балкони в къщата/апартамента, на които бихте искали да поставите парапет. Препоръчваме Ви да направите всички балкони с един тип парапет. Така къщата ще има завършен и елегантен вид. Освен това цената на парапета зависи често от обема на работа и колкото по-голям метраж имате да правите, толкова по-добра оферта ще получите от нас.

Още по-добре би било ако решите да направите заедно с парапетите на терасите и тези на вътрешните стълбища. Тогава имате възможност да получите нашата „Златна оферта“ с чудесни отстъпки от цените и да си спестите една немалка и много приятна сума.

***Повече за парапетите за стълби можете да научите от страницата „Парапети за стълби“.

Срок за изпълнение на парапети за тераса

След като огледаме внимателно Вашето запитване, ние ще Ви направим предложение. Ако Ви харесват нашите цени и срокове и решите да изберете нас за изпълнител, ще дойдем на място и ще вземем точни размери за парапета.

Срокът на изпълнение обикновено е в рамките на месец и започва да тече след подписване на договор и заплащане на авансово плащане.

Когато работите с екипа на „ИНОКС“ можете да бъдете спокойни, че ще имате Вашия парапет навреме, при това изпълнен с най-високо качество.