Парапети за стълби

При ново строителство на сгради, стълбите са фундаментален елемент от проектирането. Много е важно да се предвиди достатъчна ширина и удобна височината на стъпалата. Най-важен за обитателите на дома, обаче, остава  предпазващия парапет.

Парапетите по сътлбите могат да са изпълнени по много начини. Старият класически  модел е изграждането на парапетите на общите сътлбища от тухли. Те са покривани с дървен парапет и това остава характерен белег на стълбите отпреди 50-60 години.

Днес обаче все повече строители предпочитат да изградят парапети на стълбищата на сградите си от инокс или алуминий. Разбира се това до голяма степен зависи от бюджета, предвиден за изграждане на сгарадат. Като цяло и двата варианта са устойчиви, качествени и красиви.

Когато говорим за общестевин сгари, най-често се избират парапетите от алуминий с пълнеж от три/четири струни. При бутиковите сгради и по-елегантните институции, изборът често е иноксов парапет със стъкло. Всеки строител или клиент избира какъв парапет на стълбището иска да постави в зависимо от личните си разбирания, общия дизайн на сградата или нуждите си.

Какъв  парапет за стълби да си избера?

Мезонети, фамилни къщи, вили. Всички те се нуждаят от сигурни и удобни стълби, по които да се стигне до горния  етаж или до мазето. По отношение на парапетите на стълбите можем да предложим всички възможни  модели алуминиеви и иноксови парапети с разнообразни пълнежи от струни или стъкло. Просто кажете от какво имате нужда и оставете на нас да го проектираме, изработим и монтираме. Вариантите са толкова, колкото са и хората. От простички и парктични модели на по-достъпни цени до парапети, измислени специално за Вас.

Когато се чудите какъв парапет да изберете за вашите стълби, винаги е добре да се опитате да си представите тези три неща:

  • Колонките на парапета – от какъв материал бихте искали да бъдат изработени и в каква форма да са те.
  • Пълнежа на парапета – дали желаете пълнежа да е от метални струни, колко да са те на брой, успоредно ли да са поставени една на друга или да са преплетени. Вторият варинат е да имате плътен пълнеж от стъкло или поликарбонат. Тук също има  всякакви възможни варианти.
  • Ръкохватката на парапета – това е най-видимата и най-често докосваната част на всеки парапет. Трябва да създава усещане за сигурност и да е приятан на допир. Може да е изработена  от кръгъл или квадратен профил или да бъде изпълнена от масивно дърво, така че да съответства на останалата обстановка.
Парапет с осем струни за външна вита стъбла

Прапет със струни за външна стълба

парапет със стъкло за вътрешна стълба

Парапет със стъкло за вътрешна стълба

Често, когато в жилището живеят деца, се налага стълбите да бъдат преградени с временни метални вратички. Те се монтират бързо и лесно с панти за конструкцията на парапета. Поставят се на горната площадка на стълбището. Видът им се съобразява с този на парапета на стълбището. Много е важно след като децата пораснат, да могат да се демонтират също толкова лесно, колкото са бил монтирани.

Как да подходя при необходимост от изграждане  на цяла нова стълба?

Има случаи, в които е нужно е да се изгради цялостната конструкция на стълбището. Важно е да обърнем внимание на следните основни параметри:

  • да  се подсигури стабилността и товароносимостта на стълбата;
  • ъгълът на изкачване да е съобразен със стандартите за ерогономичност;
  • стъпалата да са преценени като брой, ширина и дължина;
  • парапетът да е с подходящата височина и пълнеж.

Когато става дума за вътрешни стълби, много клиенти предпочитат стъпалата и ръкохватката на парапета да са изпълнение от масивно дърво. Желателно е да съобразим нюансите на  парапета и стъпалата с цветовете на настилките и стените.

Вити стълби и парапети за тях

Голям интерес представялват и витите стълби. Те имат лека и минималистична, но стабилна конструкция. Стъпалата са от ПДЧ или естествено дърво, а парапетът най-често е алуминиев със струни. Тук има една особеност при ръкохватката – тя се изпълнява чрез извиване на тръбата, така че да следва линията на самата стълба.

Витите стълби са много красиви, леки и елегантни и са най-подходящи при липса на достатъчно пространство.

Парапети за външните стълби и тераси

При външен монтаж по-често са  предпочитани стълби изработени изцяло от неръждаема стомана или алуминий. Те са по-устойчиви на променливи атмосферни условия.

За парапетите тук е приложимо  праховото боядисване, сатенирането, полирането и всички други похвати за обработка на метала.

Най-често предпочитан пълнеж  за външни стълби е поликарбоната заради устойчивостта му на атмосферни влияния. За терасите най-желан си остава пълнежа от стъкло. Класата и елегантността не могат да останат незабелязани от съседите. Предлагаме матирани стъкла с висок процент непрозрачност, за да може все пак нещата, които сме оставили по терасите и балконите си да сотанат скрити от хорското любопитство.

Парапет със струни за вита стълба

Парапет със струни за вътрешна вита стълба

Как да изберете правилно парапета за Вашата стълба?

При всички случаи, стълбите трябва да бъдат най-вече удобни за живущите и да  създават усещане комфорт. Можете да потърсите вашата ситуация в галерията от снимки.

Всъщонст истината е, че колкото и снимки да намерите из нета, най-подходяща е индивидуалната консултация със специалист.

За да получите ориентировъчна цена и индивидуален проект,  не се колебайте да се свържете с нас и запазите час за  оглед на посочените телефони.

Прочетете още: Вътрешната стълба