Click Here
Click Here
Previous slide
Next slide

Козирки и навеси

Козирките на терасите и балконите са необходими, тъй като предпазват домовете ни от снегонавяване и прекалено силно слънце  и осигуряват защита от всички други неблагоприятни атмосферни влияния като дъжд, градушка и вятър.

От какво се изработват най-често  козирките?

Конструктивно  козирките и навесите се изработват от обикновени или иноксови профили, свързани по между си с високоякостни крепежни елементи и заваръчни шевове и  покрити със стъкло, пликарбонат или OSB.

На пазара има голямо разнообразие от профили с различен размер, якост и товароносимост. За да може козирката да издържи на натоарването от снега през зимата и на топлите летни лъчи е много важно всички отделни елементи на козирката да бъдат правилно подбрани за съотвентия обект.

Стандартите и изискванията при изработването на козрики и навеси са уточнени в ЗУТ и в някои допълнителни наредби към него. При новите сгради стриктно се спазва одобрния проект. При заварено положение, често собственика на апартамента се съветва с изпълнителя на козирката и заедно взимат решение кака да бъде изградена тя.

Строителните конструкции на жилищните сгради се изчисляват съгласно изискванията на правилата и нормативите за проектиране на строителни конструкции и трябва да притежават носимоспособност, устойчивост и дълготрайност при експлоатационни и сеизмични натоварвания.  Именно за това е по-добре да се допитате до професионалисти, които познават тези изисквания, отколкото да се пробвате сами да си „сковете“ някоя козирка над терасата.

 

козирка 1

Как се изчислява броя на ребрата на козирката?

За всеки конкретен обект се изчислява броя на металните греди, върху които ще бъде положен листовия материал, така  че да се подсигури стабилност и издържливост на козирката или навеса. За да постигнем по-добра визия на металната конструкция всички детайли и елементи трява да се обработят чрез механични действия /сатениране или полиране за иноска/ или чрез прахово боядисване /за  профилите от въглеродна стомана/.

Освен кръгли профили, често се използват и квадратни метални тръби. Красивият външен вид, устойчивостта на всякакви атмосферни условия и голямата товароносимост са основните причини носещите конструкции на козирките и навесите да се изработват от метал.

Разстоянието между отделните метални ребра и техния брой зависи конкретно от големината на площта, която трябва да бъде покрита. Често определяща е и големината на терасата или балкона, както и етажа на който се намира апратамента. Трябва да бъдат взети конструктивни особености на сградите, изложението, еркерите, издадени места и дори съседните апартаменти.

Ние предлагаме три варианта за изработка на метални конструкции: от черно желязо, от инокс и от алуминий. За някои специални клиенти и във връзка със запазване на цялостния вид на сградата сме изработвали козирки с основа от ковано желязо.

С какво да покрием козирката на терасата?

Най-често изборът на покритие на козирката  е стъкло или поликарбонат.

Стъклата, които използваме са закалени или са триплекс. Могат да бъдат тонирани в различни нюанси – синьо, зелено, слънчево жълто или розово. Стъклата са напълно прозрачни и пропускат светлината изцяло. Биха могли да имат приложен огледален или матиран ефект. Те имат голяма устойчивост и не са чупливи при общи условия на ползване.

snimka na kozirka 2

Поликарбонатът от своя страна, също е устойчив материал. При него има  известно затъмняване  (около 15%),  по-матов е  не пропуско изцяло светлината вътре в помещението. Друга негова особеност е, че  подлежи на надраскване и на износване с времето. За сметка на това е доста по-икономичен от гледна точка на бюджет. На пазара се предлага голямо разнообразие от цветове, дебелини и нюанси. Като цяло е лесен и удобен  за монтаж, демонтаж и подмяна.

snimka na kozirka, prahovo boiadisana v bialo s policarbonatno pokritie

Предлагаме монтирането на специални снегозадържащи елементи, които ще предотвратят падането на сняг от козирката. Това улеснение, съчетано с правилно поставен улук на ръба на козирката ще ви спести много разправии през зимата.

За да получите красива и устойчива козирка е необходимо  да се използват висококачествени материали. Освен това е нужно да се изготвят чертежи съгласно изискванията за проектиране. За да бъде качествено изпълнението на козикракат трябва  да се използва набор от професионални инструменти и материали. Не по-малко важна е и ръката на „професионалиста“, който ще изпълни и монтира козирката на Вашата тераса.

Можете да разгледате някои модели на козирки и навеси в галерията ни.  Ако искате да се консултирате с нас или запазите час за безплатен оглед, можете да се обадите на посочените координати.